Helstekt oxfilé med getostsallad och färska bär
Antal portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 1 tim
Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser
1.6 0.8 kg hängmörad oxfilé
3 1.5 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 0.5 st citron, skalet
3 1.5 st vitlöksklyftor
4 2 kvistar färsk rosmarin
smör till stekning
Getostsallad:
2 1 påsar ruccola
2 1 påsar babyspenat
500 250 g chevréost
2 1 askar färska hallon
2 1 askar färska blåbär
150 75 g valnötter
2 1 msk flytande honung
3 1.5 msk god olivolja
1 0.5 msk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Tips
Passa gärna på att ugnsrosta lite potatis, det är gott till.
Att steka kött i en låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger ett riktigt saftigt resultat. Köttet stressas inte och behåller därför sin saftighet. Låt alltid köttet bli rumstempererat innan du steker det, lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt i en het stekpanna. Det är då det lätt blir en grå rand runt köttet och dessutom kyls stekpannan ner av det kalla köttet.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 70 grader.
2. Riv skalet på citronen så att bara det yttersta, gula kommer med. Gnid in köttet i lite olivolja, flingsalt, svartpeppar och det rivna citronskalet.
3. Finhacka vitlöken och rosmarinen och gnid in i köttet.
4. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilén.
5. Lägg oxfilén i en ugnsfast form eller i en långpanna och sätt en stektermometer i köttet. Stek oxfilén i ugnen till önskad stektemperatur, cirka 55-65 grader för rosa kött och 65-80 grader för genomstekt.
6. Låt köttet vila i minst fem minuter innan du skivar det.
7. Servera köttet i skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.
8. Getostsallad: Varva ruccolan och babyspenaten på ett stort fat.
9. Skär bort kanterna på getosten och smula den över fatet, strö över bär och valnötter.
10. Ringla över honung, olivolja och lite balsamvinäger, krydda med salt och peppar.
11. Toppa fatet med den helstekta oxfilén i skivor.
